Gitaarduo The Guitar Connection

zaterdag, 27 mei, 2017 - 15:00 tot zondag, 28 mei, 2017 - 15:55
Kosten: 
vrijwillige bijdrage
Adres: 
Synagoge, Golstraat 23, Deventer
The Guitar Connection

The Guitar Connection is het gitaarduo opgezet door Ger Oosterhaven en Daniël Antonie. Beide afkomstig van het Conservatorium van Amsterdam waar ze klassiek gitaar hebben gestudeerd bij Lex Eisenhardt. The Guitar Connection staat voor de muzikale connectie tussen twee jonge jongens uit Utrecht en het publiek, een mix van stijlen en hoogstaand gitaarwerk. Inmiddels heeft het gitaarduo flink wat concerten gegeven waaronder in TivoliVredenburg te Utrecht. Daarnaast staan ze geprogrammeerd in de gitaarsalon (2017) en speelden ze op het gitaarfestival van Enkhuizen (2016).
Het gitaarduo heeft onlangs een nieuw album opgenomen: “Connecting Spanish music”. Ze spelen eigen arrangementen van Isaac Albeniz, Manuel de Falla en Enrique Granados. Dit album komt begin 2017 uit.

The Guitar Connection:
“We wish to inspire and bring joy by connecting with the audience, believing people can be brought together by creating music played from our hearts.”

Ger Oosterhaven (www.geroosterhaven.nl) begon op zijn 7e jaar met gitaarles bij Agnieszka Hartmann in Wageningen. Na 9 jaar les is hij overgestapt naar de hoofdvakdocent van het Conservatorium van Amsterdam, Lex Eisenhardt. Hier is hij inmiddels afgestudeerd met flamenco als bijvak bij Eric Vaarzon Morel.

Het eerste succes behaalde Ger met het PCC in 2009 (Prinses Christina Concours), de 2e prijs bij de regionale finale. Hij heeft nog vele concerten gegeven voor de Classic Express, een initiatief van het PCC om kinderen te motiveren voor klassieke muziek. Vlak na het PCC volgde al gauw het EGTA-gitaarconcours waar hij tijdens de voorrondes 1e werd en tijdens de nationale finale 3e. Ook verkreeg hij hier de publieksprijs.

In 2014 werd Ger door het PCC nog gevraagd om te jureren bij het Juniorconcours. Tijdens zijn studie aan het conservatorium heeft Ger niet stil gezeten. Naast het opzetten van een lespraktijk in Wageningen heeft hij heeft vele concerten gegeven en masterclasses gevolgd. Zo soleerde hij in december 2013 bij een gitaarconcert van Hans Visser (gitarist, componist en mede-oprichter van Flairck) samen met het WSKOV (Wagenings Studenten Koor en Orkest Vereniging) dat onder leiding stond van Frank Adams.

Masterclasses volgde hij in Nederland bij o.a. Fabio Zanon, Alberto Mesirca, Margarita Escarpa en heeft hij meerdere lessen gehad van Johannes Möller. In Londen volgde hij een masterclass aan de Royal Academy bij Michael Lewin en aan de Royal College bij Gary Ryan.

Daniël Antonie begon op zijn 10e met gitaarspelen bij Meredith Essed. Na 8 jaar met plezier les te hebben gehad ging hij door bij Ludwig Rondon. Op zijn 18e begon hij aan het voorbereidend jaar aan het conservatorium van Amsterdam waar hij een jaar later met de bachelor startte bij Lex Eisenhardt. Aan dit conservatorium studeerde hij af met bijvak elektrisch gitaar bij Hans Kunneman en compositie bij André Douw.

Naast zijn opleiding heeft Daniël vele concerten gegeven en masterclasses gevolgd. Zo kreeg hij meerdere lessen van Johannes Möller, les van Margerita Escarpa, Fernando Espi en Fred Jacobs.
In 2007 deed Daniël mee aan het EGTA gitaarconcours waar hij de nationale finale haalde. Naast dit heeft Daniel ook nog een lespraktijk opgezet in Houten waar hij lesgeeft aan alle leeftijden in klassiek gitaar en popmuziek. Sinds 2015 geeft hij ook les aan de muziekschool in Scherpenzeel.

Programma: Connecting Spanish Music
The Guitar Connection vertelt met “Connecting Spanish Music” het verhaal over de connectie tussen het nationalisme in Spanje rond de 19e eeuw en de huidige klassieke gitaartraditie. Het programma gaat gepaard met hun gelijknamige album. Het verhaal begint bij de drie studenten die les kregen van componist, docent en musicoloog Felipe Pedrell. Deze drie studenten zouden uitgroeien tot de grote meesters van de Spaanse muziek. De invloed van Pedrell, in combinatie met het heersende gevoel van nationalisme, zorgde ervoor dat zij de Spaanse invloeden gingen verwerken in hun muziek. We hebben het hier natuurlijk over Isaac Albéniz, Enrique Granados en Manuel de Falla. Met hun prachtige composities hebben zij grote gitaristen weten te inspireren. Veel van hun composities zijn gearrangeerd, bijvoorbeeld door Francisco Tárrega, voor klassiek gitaar en daarmee soms zelfs bekender geworden dan het origineel. Daarnaast hebben de Spaanse meesters componisten als Joaquin Turina en Joaquin Rodrigo weten te inspireren. Vandaag de dag zijn de stukken van deze componisten niet weg te denken uit het repertoire van elke (beroeps)gitarist. In dit concert vertolken we eigen arrangementen van composities van de Spaanse meesters, evenals origineel gitaarrepertoire.

I. Albéniz (1860 - 1909)

Suite Española no.1, Op. 47
- Sevilla (sevillanas) (arr. Daniël Antonie)
- Cadiz (canción) (arr. Ger Oosterhaven)
- Asturias (leyenda) (arr. Daniël Antonie)

E. Granados (1867 - 1916)

Ochos Valses Poéticos (arr. Daniël Antonie)
I. Vivace molto, melodioso
II. Tempo de valse noble
III. Tempo de valse lente
IV. Allegro umoristico
V. Allegretto (elegante)
VI. Quasi ad libitum (sentimental)
VII. Vivo
VIII. Presto

M. de Falla (1876 - 1946)

La Vida Breve
- Danza no. 1 (arr. Emilio Pujol)

El Amor Brujo
-Danza Ritual del Fuego (arr. Daniël Antonie)

El Sombrero de Tres Picos, Suite No. 2
- Danza del Molinero (Farruca) (arr. Ger Oosterhaven)

J. Rodrigo (1901 - 1999)

Tonadilla
- Allegro ma non troppo
- Menuetto Pomposo
- Allegro Vivace