Peter van Dijk, orgel

zaterdag, 26 mei, 2018 - 15:00 tot 16:00
Kosten: 
vrijwillige bijdrage
Adres: 
Lebuinuskerk, Grote Kerkhof 42, Deventer
Peter van Dijk

Peter van Dijk (1952, Groningen) studeerde orgel, clavecimbel, kerkmuziek en muziekwetenschap in Utrecht en Amsterdam. Sinds 1970 woont en werkt hij in de stad Utrecht.
Hij geniet een grote internationale reputatie als organist, docent, voordrachthouder, muziekregisseur, jurylid bij concoursen, publicist en orgeladviseur.
Zijn spel is op ruim 45 CD's vastgelegd en hij schreef talrijke artikelen en enkele boeken over (orgel)muziekgeschiedenis, uitvoeringspraktijk en orgelbouw(historie).
Als radiomedewerker verzorgde hij vele series orgeluitzendingen, onder meer over historische orgels in diverse Europese landen of cultuurgebieden, zoals de Elzas, Italië, Bohemen en uiteraard Nederland. Als gecertificeerd orgeladviseur was c.q. is hij betrokken bij vele nieuwbouw- en restauratieprojecten in Nederland (onder meer in samenwerking met de Commissie orgelzaken voor de PKN en met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Polen en Tsjechië.
De CD-box met de complete klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck, die hij produceerde en waaraan hij als organist meewerkte, ontving in 2003 een Edison. In 2011 werd hij onderscheiden met de Speld van de Stad Utrecht vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse orgelcultuur in binnen- en buitenland.

Peter van Dijk (1952) studied organ, harpsichord, church music and musicology in Utrecht and Amsterdam. Since 1970 he lives and works in the city of Utrecht.
He enjoys a large inetrnational reputation as a recital organist, teacher, jury member, publicist, organ consultant, recording producer and lecturer.
His organ playing is recorderd on more than 45 CD's. He has written many articles and several books on subjects relating to organ building, (organ) music history and performance practice.
He has produced many, radio series, on musical rhetorics and on historic organs in The Netherlands, Bohemia, Alsace, Mecklenburg-Vorpommern, Italy and Austria.
As an organ consultant he was/is involved in many organ building and restoration projects in The Netherlands, Germany, France, Norway, Poland and the Czech Republic.
The CD-production of the complete keyboard works of Jan Pieterszoon Sweelinck, which he produced and to which he contributed as an organist, received in 2003 an Edison award. In 2011 he was awarded the Utrecht City Medal because of his inertnational merits for the Dutch organ culture.
Peter van Dijk (1952, Groningen) studeerde orgel, clavecimbel, kerkmuziek en muziekwetenschap in Utrecht en Amsterdam. Hij is een internationaal veelgevraagd organist, docent, voordrachthouder, muziekregisseur, jurylid bij concoursen, publicist en orgeladviseur. Zijn spel is op vele opnames vastgelegd (CD, LP, radio en televisie) en hij schreef talrijke artikelen en enkele boeken over (orgel)muziekgeschiedenis, uitvoeringspraktijk en orgelbouw(historie). Als radiomedewerker verzorgde hij series orgeluitzendingen, onder meer over historische orgels in diverse Europese landen of cultuurgebieden, zoals de Elzas, Italië, Bohemen en uiteraard Nederland. Als orgeladviseur was c.q. is hij betrokken bij nieuwbouw- en restauratieprojecten in Nederland (onder meer in samenwerking met de Commissie orgelzaken voor de PKN en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Tsjechië. Voorts is hij orgeladviseur van de Protestantse Gemeente Utrecht en organist van de Tuindorpkerk aldaar. Peter van Dijk is lid van de redactieraad van de vijftiendelige Encyclopedie Het Historische Orgel in Nederland, mede-oprichter en voorzitter van het College van Orgeladviseurs Nederland (CvON) en mede-oprichter en bestuurlid van het Landelijk Opleidingstraject tot Orgeladviseur (LOTO). De CD-box met de complete klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck, die hij produceerde en waaraan hij als organist meewerkte, ontving in 2003 een Edison. Samen met Cor Ardesch was hij als adviseur betrokken bij de totstandkoming van het Bach-orgel in de Grote Kerk te Dordrecht.

  • orgel
  • Zaterdagmiddagconcerten Deventer