Liedduo Robbert Muuse & Micha van Weers (zang & piano)

zaterdag, 14 april, 2018 - 15:00 tot zondag, 15 april, 2018 - 15:55
Kosten: 
vrijwillige bijdrage
Adres: 
Lebuinuskerk, Grote Kerkhof 42, Deventer
Robbert Muuse & Micha van Weers

Bariton Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers volgden liedstudies bij pianist Konrad Richter in Stuttgart, bij Hartmut Höll aan het Mozarteum in Salzburg, en bij Julius Drake in Londen. Zij namen deel aan masterclasses bij Robert Holl, Rudolf Jansen, Graham Johnson en Julius Drake.
Als liedduo ontvingen zij verschillende prijzen, zoals de Publieksprijs en de Speciale Prijs van de RAI op het Internationale Seghizzi Liedconcours in Italië, en de MeesPierson Award in het Concertgebouw Amsterdam.
Sindsdien hebben zij vele recitals ten gehore gebracht en maakten zij verschillende CD-opnamen. Als duo traden zij op in verschillende concertseries, onder meer in het Concertgebouw en het Muziektheater in Amsterdam, en op buitenlandse podia, zoals in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië.

De bariton Robbert Muuse studeerde solozang in Maastricht bij Mya Besselink, en aan de Opernschule van Karlsruhe bij Donald Litaker. Hij ontving lessen van zangers Sir Thomas Allen, Gerald Finley en Jard van Nes, en werd vanaf 2012 in Groot-Brittannië gecoacht door Gary Coward.
Robbert Muuse zong grote solopartijen in diverse opera’s en concerten, zoals in bekende oratoria van J.S. Bach, Händel, Mozart, Fauré, Mendelssohn, Brahms, etc. Als solist trad hij op met onder meer: het Verbier Festival Orchestra o.l.v. Valéry Gergiev; Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend; De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven; met Ed Spanjaard, Reinbert de Leeuw, Christoph Poppen, Kynan Johns, Matthew Halls en Paul Goodwin. Hij was 10 jaar lid in het Franse Ensemble Pierre Robert o.l.v. Frédéric Desenclos. Ook is hij zanger in het ensemble Taralli (www.taralli.nl) en in het Nederlands Kamerkoor.

Pianiste Micha van Weers specialiseerde zij zich in de kunst van liedbegeleiding bij de pianisten Konrad Richter, Hartmut Höll en Julius Drake, na voltooiing van haar pianostudies bij Tilly Keessen en Tonie Ehlen. Ook studeerde zij in Praag bij de pianist František Maxián, waar ze zich richtte op de interpretatie van twintigste-eeuws Tsjechisch repertoire.
Zij trad op in concerten met diverse zangers, en kamermuziekconcerten met instrumentalisten. Ook vormde zij vierhandige pianoduo’s met wie zij concerten begeleidde zoals Orff’s Carmina Burana, Brahms Ein deutsches Requiem, Rossini’s Petite Messe Solennelle, en van Britten Saint Nicolas Cantata. Daarnaast gaf zij masterclasses en privéles, aan liedduo’s, (vocale) ensembles en instrumentalisten.
Repertoire
Naast het uitvoeren van het bekendere liedrepertoire, vinden Robbert Muuse en Micha van Weers de uitdaging in het zoeken naar onbekend of vergeten repertoire. Door nieuwe uitvoering en opname willen zij de muziek hernieuwde waardering en een plek op het concertpodium geven.
Een doorlopend project betreft verloren gewaande liederen van vervolgde joodse componisten, die nog steeds herontdekt worden.
Hun nieuwe CD “Alle Lust will Ewigkeit” (Challenge Records - 2016) met liederen van Julius Röntgen, omvat merendeels premiere-opnamen, en werd lovend ontvangen in de pers. Eerder maakten zij de CD “Songs of Quest and Inspiration” met liederen van de tijdgenoten Cyril Scott en Ralph Vaughan Williams. Scotts liederen waren een ontdekking en nog niet eerder op CD opgenomen. Ook deze opname werd in de internationale pers (zoals Gramophone, Luister en Fonoforum) positief gewaardeerd.

www.robbertmuuse.com | www.michavanweers.com
Robbert Muuse en Micha van Weers

Liedrecital

Robbert Muuse – bariton
Micha van Weers – piano

Alle Lust will Ewigkeit
Edvard Grieg struinde even graag door de bergen van Noorwegen als door duinzand aan de Noordzee. Vertellingen en muziek van eigen bodem bracht hem tot muziek die miljoenen in het hart heeft getroffen. Pure natuur, de oprechte eenvoud van volksliedjes en dansen boden Grieg en zijn vrienden Percy Grainger (Australië) en Julius Röntgen (Nederland) inspiratie in het schrijven van verhalende kunstliederen. Ze deelden eenzelfde passie voor buitenlucht en volksmuziek. Zo noteerden ze liederen van melkmeiden op de rug van een koe, en vroegen ze een boer te stoppen met ploegen en hen voor te zingen. Ook Robert Schumann, de oude muzikale meesterverteller, is te horen met de verhalen van Hans Christian Andersen: onder andere over een muzikant die, verscheurd van twijfel, volksdansen speelt op het huwelijk van zijn lief dat voor een ander koos.
Al deze begaafde pianistcomponisten schreven liederen met een grote vertelkracht.

In mei 2016 brachten Robbert Muuse en Micha van Weers hun lied-CD 'Alle Lust will Ewigkeit' uit bij Challenge Classics, waarop de veelzijdigheid van Röntgens liedkunst in al zijn facetten wordt geopenbaard.
WERKEN:
Naast Schumanns fascinerende Andersen Lieder (opus 40), zijn van Röntgen zijn Chinesische Lieder en liederen op tekst van Morgenstern te horen, van Grainger prachtige Folksong-arrangements, en Griegs liederen op tekst van o.a. Heine, Goethe en Geibel.