Jan Kleinbussink speelt Bach’s Goldbergvariaties

zondag, 15 april, 2018 - 16:30 tot 17:30
Kosten: 
12,50
Adres: 
Stichting Lebuinusconcerten, Grote Kerkhof 38, Deventer, 7411 KV
E-mail organisatie: 
Jan Kleinbussink

Benefietconcert voor de restauratie van het Holtgräve-orgel in de Lebuinuskerk

Bach’s Goldbergvariaties zijn nog steeds uiterst actueel en bestaan in vele gearrangeerde varianten. Naast een versie voor de moderne concertvleugel konden we onder andere op recente concerten een complete bewerking voor viool, altviool en cello, voor saxofoonkwartet, voor blokfluitkwartet en voor accordeon beluisteren. Maar de echte Bach-liefhebber kiest toch voor de uitvoering op klavecimbel, het instrument waarvoor Bach zijn variatiecyclus expliciet heeft geschreven.

Bach’s compositie bestaat uit een indrukwekkende chaconne van dertig variaties over een baslijn uit een vroeger gecomponeerde Aria, opgenomen in het tweede Klavierbüchlein für Anna Magdalena Bach. Alle mogelijkheden van speeltechnieken op het klavecimbel heeft hij hierbij gebruikt en tot het uiterste geperfectioneerd. Daarnaast voegde hij om de drie variaties een kanon tussen twee bovenstemmen in, gedragen door een vrije baslijn, om aldus ook zijn meesterschap in de polyfone technieken bijna ongemerkt met de minder streng gebonden schrijfwijze te kunnen combineren. Het gehele werk kenmerkt zich nog door een planning tot in het detail rondom het getal 32.

Jan Kleinbussink, emeritus cantor-organist van de Lebuinuskerk en alom gerespecteerd als oude muziek specialist, klavecinist en organist, verzorgt een Benefietconcert voor de restauratie van het Holtgräve-orgel in de Lebuinuskerk. Deze integrale vertolking op klavecimbel is een uitvoering waar de echte Bach-liefhebbers reeds bij voorbaat van zullen smullen.

Zondag 15 april 2018 – 16.30 uur
Magistraatskapel – Lebuinuskerk Deventer
Benefietconcert voor de restauratie van het Holtgräve-orgel in de Lebuinuskerk
Toegangsprijs: €12,50 p.p.

  • Klassiek
  • klavecimbel
  • Stichting Lebuinus Concerten