Orkest van het Oosten i.s.m. Het Gelders Orkest | Tsjaikovski, Wagner en Bartók

zondag, 27 januari, 2019 - 15:30
Kosten: 
€ 10,00
Adres: 

Een podium vol musici met een programma over grote en verboden liefdes in de muziek. Grijp uw kans voor een tientje!

Dirigent Ben Glassberg staat voor het eerst op de bok bij het Orkest van het Oosten. Hij verbijsterde de muzikale wereld toen hij bij het concours voor jonge dirigenten in Besançon de publieks-, orkest- én juryprijs won. “Werkelijk begaafd met een glanzende carrière in het vooruitzicht” was het commentaar van de jury. Glassberg dirigeert een programma met verboden liefde als thema. Hij begint met het beroemdste verboden liefdespaar aller tijden, Romeo en Julia in de versie van Tsjaikovski. Juist Tsjaikovsk, die zijn homoseksuele gevoelens in het negentiende-eeuwse Rusland angstvallig verborgen moest houden, kende de verboden liefde maar al te goed.

Ook Wagner kende de verboden liefde van dichtbij. Het meest persoonlijk bezingt hij het in de liederen die hij maakte op tekst van Mathilde Wesendonck. De uiterst intieme muziek van Wagner vereist een sopraan met uitstraling en finesse. Het zijn twee eigenschappen die zangeres en Wagner-specialist Kelly God overtuigend in zich verenigt. “Zij zingt prachtig droomachtig met een indrukwekkende dictie en expressiviteit”, aldus Opera Nederland over haar vertolking van de Wesendonck-Lieder.

En Bartók? Zijn grootste liefde, de muziek, was bestempeld als ‘entartet’ en daarom verboden in Nazi-Europa. Als vluchteling kwam hij berooid en ziek in Amerika aan, waar hij enkele jaren voor zijn dood het Concert voor Orkest als één van zijn laatste grote orkestwerken componeerde.

Programma
Dirigent: Ben Glassberg, Sopraan: Kelly God i.s.m. Het Gelders Orkest

Pjotr Tsjaikovski - Fantasieouverture ‘Romeo en Julia’
Richard Wagner - Wesendonk-Lieder
Béla Bartók - Concert voor orkest

Deze voorstelling is onderdeel van het Nationaal Theaterweekend.