Organist Jan Kleinbussink

zaterdag, 15 juli, 2017 - 15:00 tot zondag, 16 juli, 2017 - 15:55
Kosten: 
vrijwillige bijdrage
Adres: 
Broederenkerk, Broederenstraat 18, Deventer
Jan Kleinbussink

Geen Bach of Buxtehude ditmaal onder de handen van Jan Kleinbussink, em. cantor-organist van de Grote of Lebuinuskerk en alom gerespecteerd oude muziekspecialist, maar romantische orgelwerken, die zorgvuldig zijn gekozen om het robuuste en karakteristieke klankkarakter van het gereconstrueerde Ibach-orgel in de Broederenkerk zo optimaal mogelijk te presenteren.

Centraal staat de prachtige Pastoral-Sonate opus 88 van de Duitse componist Joseph Rheinberger. (†1901). Rheinberger werd in zijn tijd zeer bewonderd als componist, docent en organist en liet een aantal prachtige orgelwerken na. Evenals Bach componeerde ook Max Reger (†1916) een ‘Orgelbüchlein’, een serie van 52 orgelkoralen over liederen uit het kerkelijk gezangboek van zijn tijd. In een tweetal blokjes van drie koralen wordt een keuze uit deze muzikale kleinoden ten gehore gebracht. Tenslotte de omlijsting van het programma: als opening deel I uit Widor’s (†1937). beroemde Orgel-Symphonie no. V in f en als bekroning van het programma de finale van dit werk, de wereldberoemde Toccata in F.
Al met al een programma om niet te missen!

Jan Kleinbussink

studeerde orgel, piano, muziektheorie en koor- en orkestdirectie. In 1976 behaalde hij de de « Prix d ‘excellence cum laude » voor orgel, met onderscheiding voor solospel en voor improvisatie. Daarna vervolgde hij zijn studie in Wenen bij Prof. Anton Heiller en studeerde hij klavecimbel bij Ton Koopman te Amsterdam en sloot ook deze studie af met het einddiploma solospel. Hij was cantor-organist aan de Grote of Lebuinuskerk te Deventer gedurende de periode 1970 tot en met 2013.

Jan Kleinbussink werkte vanaf de oprichting gedurende 15 jaar als continuospeler bij het vermaarde Amsterdam Baroque Orchestra en Choir onder leiding van Ton Koopman. Als zodanig was hij intensief betrokken bij prestigieuze opname-project van alle Bach Cantates. Hij werkte daarnaast als hoofd Afdeling Oude Muziek en afdeling Orgel en Kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Jan Kleinbussink verzorgde concerten en master classes in Europa en Amerika. Hij leidde het barokorkest Musica Aeterna uit Bratislawa in radio- en CD-producties met niet-gepubliceerde orkestwerken van Graupner en Telemann. In Amerika is hij gastdirigent bij het Portland Baroque Orchestra and Choir. In Den Haag nam hij het initiatief tot de zeer succesvolle serie ‘Bach-Cantate van de maand’, uitgevoerd onder zijn leiding door solisten, koor en barokorkest van het Koninklijk Conservatorium. Zijn werkzaamheden aan het Kon. Conservatorium als hoofd Afdeling Oude Muziek en daarna hoofd Masterstudies, Onderwijsvernieuwing en Artistiek Onderzoek zijn beëindigd. Momenteel bereidt hij aan de Academie der Kunsten/Universiteit Leiden de doctoraal promotie voor over « de beïnvloeding van de West-Europese componisten ten tijde van de laat-renaissance en barok door de Grieks-Romeinse retorica en de consequenties voor analyse en uitvoeringspraktijk oude muziek ». Daarnaast kent hij een actieve voortzetting van zijn werkzaamheden als musicus - organist, klavecinist en dirigent. Tevens is hij artistiek leider van het dit jaar opgerichte ONBC (Oost-Nederlands Barokconsort).