Sweelinck Koperkwintet

zaterdag, 11 januari, 2020 - 15:00 tot zondag, 12 januari, 2020 - 15:55
Kosten: 
vrijwillige bijdrage
Adres: 
Bergkerk, Bergkerkplein 1, Deventer
Sweelinck Koperkwintet

Heeft u in de afgelopen jaren weleens een concert bezocht van een jeugdorkest? Grote kans dat u dan een van de onderstaande muzikanten aan het werk hebt gezien: bij het Nederlands StudentenOrkest, Nederlands Symfonie Project, Jeugdorkest Nederland en het Nationaal Jeugdorkest bouwden de koperblazers een hechte vriendschap op. In de zomer van 2018 besloten ze om samen een ensemble op te richten. De jonge muzikanten kozen de naam van Nederlands grootste componist, Jan Pieterszoon Sweelinck. Het gelijknamige orkest van de Universiteit van Amsterdam is namelijk het enige orkest waarin ze écht allemaal hebben gespeeld: muzikanten van de conservatoria van Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen en Maastricht, verenigd door de muziek!

Sweelinck Koperkwintet

Graag laten wij u kennis maken met ons prachtige ensemble, het Sweelinck Koperkwintet. Dit ensemble bestaat uit koperblazers van maar liefst vijf conservatoria en richt zich op de uitvoering van orgelrepertoire. In de zomer van 2018 beleefde het kwintet haar vuurdoop tijdens de afsluiting van het orgelseizoen op nationale orgeldag & monumentendag te Hengelo(Overijssel). Een greep uit de reacties na afloop op onder meer Facebook: "Geweldig", "Indrukwekkend" en "Kippenvel". Vaste bezoekers van de zaterdagmiddagconcerten spraken zelfs over het "mooiste concert ooit".

Wat maakt het Sweelinck Koperkwintet dan zo bijzonder? Eigenlijk is dit eenvoudig te verklaren aan de hand van onze naam: die is niet zomaar gekozen, maar staat voor twee belangrijke kenmerken van het ensemble. Dat eerste kenmerk is repertoirekeuze. Dit ensemble is opgericht om orgelmuziek, letterlijk, nieuw leven in te blazen. Het kwintet treedt dus altijd op in combinatie met orgel en slagwerk. Aangezien we het hele palet aan klankkleuren willen meenemen bevat ons repertoire een enorme diversiteit aan stijlen met een accent op de beroemde Franse orgelwerken als de Suite Gothique van Boëllmann. De arrangementen voor deze stukken werden de afgelopen jaren gemaakt door trompettist Sebastiaan Haverkate en zijn inmiddels zelfs uitgevoerd door het koperensemble van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Het andere aspect is leeftijd. Met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar is dit ensemble nog erg jong. Een groter contrast kun je in de orgelwereld bijna niet krijgen. In de diverse jeugdorkesten van Nederland leerden de muzikanten elkaar kennen wat de unieke situatie veroorzaakt dat de leden afkomstig zijn van de conservatoria van Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen en Maastricht. En dan die naam? Nederlands grootste componist én organist is tevens naamgever van het enige orkest waarin alle kwintetleden daadwerkelijk tegelijkertijd in hebben gespeeld: UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck.

Jong en dynamisch, enorm enthousiast en bovendien in staat om een jong publiek aan te spreken. Voor ons smaakte het naar meer! We zijn daarom op zoek gegaan naar nieuwe locaties om te spelen en zo kwamen wij hier terecht, in Deventer! Wat zijn wij blij dat we in dit kerkgebouw met haar schitterende orgel mogen spelen: jonge muzikanten, uit heel Nederland, verenigd door de muziek.

Coen van den Bos (1998) is op 7-jarige leeftijd begonnen bij Honsels Harmonie op euphonium. In 2013 is hij aangenomen op de School Voor Jong Talent. Momenteel zit hij in het 3e jaar van zijn studie Klassieke tuba op het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Sinds 2018 speelt hij in het Nationaal Jeugd Orkest

Niels Jacobs (1999) werd geboren in Leiden en speelt sinds hij tien jaar is trombone. In 2017 begon hij zijn studie klassiek trombone op het Conservatorium van Amsterdam en in 2018 won hij de eerste prijs van het Prinses Christina Concours, in de derde categorie. Niels heeft soloconcerten gespeeld voor de Leidse Hofjesconcerten en het Grachtenfestival, en speelde onder andere bij het Jeugdorkest Nederland en het UvA-orkest J. Pzn. Sweelinck.

Sander Beens (1996) studeerde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Bob Koertshuis en volgde masterclasses bij onder andere Jon Lewis, Roy Poper, Willem van der Vliet en Marco Blaauw. Sander speelt regelmatig in symfonische orkesten, maar laat ook van zich horen als solist en in ensemblevorm.

Hugo Pieters(1998) komt uit Limburg en begon zijn muzikale loopbaan bij Harmonie de Berggalm in Klimmen, maar groeide snel door met andere orkesten en ensembles, waaronder het JeugdOrkest Nederland (JON), waardoor hij ook meewerkte aan verschillende TV programma‘s, zoals het Kerst Muziekgala, Kinderen voor Kinderen 35 en het Kinderprinsengrachtconcert. Ook speelde hij bij het Nederlands Studenten Orkest (NSO), het Nederlands Symfonie Project (NeSP), het Koninklijk Concertgebouw Orkest in een Side by Side concert en mocht hij soleren met het orkest van Maurice Luttikhuis.

Sebastiaan Haverkate(1993) begon op tienjarige leeftijd als trompettist bij de PTT-fanfare te Hengelo. Vanuit de blaasmuziek ontplooide hij zich tot veelzijdig trompettist en muzikant. Hij studeerde lichte en klassieke muziek aan de conservatoria van Arnhem en Utrecht respectievelijk en was ondermeer te beluisteren bij het Nationaal Jeugdorkest, kamerorkest De Klankkast, de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Sinds kort echter ook bij de hiphop/soul formatie JohnFrost. Naast zijn werkzaamheden als trompettist volgt Sebastiaan ook een studie Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht.