Berlage Saxophone Quartet

zaterdag, 4 april, 2020 - 15:00 tot 16:00
Kosten: 
vrijwillige bijdrage
Adres: 
Broederenkerk, Broederenstraat 18, Deventer
Berlage Saxophone Quartet

Foto gemaakt door: Sarah Wijzenbeek
New Light on Goldberg

Het Berlage Saxophone Quartet presenteert op 4 april 2020 in de Broederenkerk een meesterwerk: de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach. De variaties zijn teder, uitbundig, dansbaar en meeslepend. De vier leden bespelen acht saxofoons in de zetting van duo’s, trio’s en kwartetten, in een nieuw arrangement en met een speciaal gecomponeerde proloog.
Op subtiele wijze wordt de muziek voorzien van kleur en beeld. De musici bewegen door het magische licht. Stap in de achtbaan van emoties, gecomponeerd door Bach en laat u meeslepen door de symbiose van licht en saxofoons.

Proloog en arrangement: Peter Vigh
Regie: Ria Marks
Decor- en lichtontwerp: Jurjen Alkema (Het Blauwe Uur)
Kostuums: Carin Eilers

Sopraan- en bassaxofoon: Lars Niederstrasser
Alt- en sopraansaxofoon: Peter Vigh
Tenor- en sopraansaxofoon: Juani Palop
Bariton- en altsaxofoon: Eva van Grinsven

Programma 4 april 2020

Peter Vigh Inhale (2019)

1987 proloog – speciaal gecomponeerd voor dit programma

Johann Sebastian Bach Goldbergvariaties, BWV 988 (ca. 1741)

1685-1750 oorspronkelijk voor klavier solo

Aria met 30 variaties

Aria da capo e fine

“Wat een weldadige, frisse bries in het traditionele kwartet-landschap! De instrumenten “vibreren” en ademen gezamenlijk – de speelvreugde van deze ware meesters springt meteen over op het publiek. Een groot genoegen!”
Valentine Erben – Cellist Alban Berg Quartett

In het Berlage Blok, een studentenwoning van het Conservatorium van Amsterdam, werd in september 2008 door vier bevlogen saxofonisten het Berlage Saxophone Quartet opgericht. Ze werden gecoacht door onder anderen hun oud-docent Arno Bornkamp en leden van het Alban Berg Quartett en van het Koninklijk Concertgebouworkest.
Geroemd om zijn ‘muzikale speelplezier, natuurlijke flair, loepzuivere en ambachtelijke spel, waarin ze zoeken naar het uiterste’ (jury Dutch Classical Talent), toont het Berlage Saxophone Quartet graag zijn veelzijdigheid aan een breed publiek met eigen arrangementen en werken uit verschillende eeuwen en stijlen. De vier musici sleepten al snel meerdere prijzen in de wacht, zoals de eerste prijs tijdens het Selmer Saxofoonkwartettenconcours, het Storioni Festival Concours en het Onwings! Presentatieconcours. In 2011 werden ze laureaat bij het Deutsche Musikwettbewerb in Berlijn wat resulteerde in meer dan dertig concerten in Duitsland in de serie ‘Konzerte junger Künstler’ voor het seizoen 2012-2013. Ook werd het kwartet winnaar van de Dutch Classical Talent Award en Publieksprijs 2013 (voorheen het Vriendenkrans Concours) tijdens de finale in Het Concertgebouw Amsterdam en in 2015 mocht het kwartet de prestigieuze Kersjesprijs in ontvangst nemen.