Afgelast Sweelinck koperkwintet

zaterdag, 8 januari, 2022 - 15:00
Kosten: 
vrije gift na afloop
Adres: 
Sweelinck Koperkwintet, Bergkerk, Bergkerkplein 1, Deventer, 7411EN

Het Sweelinck Koperkwintet bestaat uit koperblazers, een organist en slagwerker van diverse conservatoria en richt zich op de uitvoering van orgelrepertoire. Alweer 3 jaar geleden beleefde het kwintet haar vuurdoop tijdens de afsluiting van het orgelseizoen op Nationale Orgel- & Monumentendag, in Hengelo. De reacties na afloop waren overweldigend: dit smaakte naar meer.

Wat maakt het Sweelinck Koperkwintet zo bijzonder? Eigenlijk is dit eenvoudig te verklaren aan de hand van de naam: die is niet zomaar gekozen, maar staat voor twee belangrijke kenmerken van het ensemble. Dat eerste kenmerk is repertoirekeuze. Dit ensemble is opgericht om orgelmuziek, letterlijk, nieuw leven in te blazen. Het kwintet treedt dus altijd op in combinatie met orgel en slagwerk. Voor deze unieke bezetting bestaat geen bladmuziek en derhalve schrijven de leden van het kwintet al hun arrangementen zelf.
.
Met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar is dit ensemble nog erg jong. In de diverse jeugdorkesten van Nederland leerden de muzikanten elkaar kennen wat de unieke situatie veroorzaakt dat de leden afkomstig zijn van de conservatoria van Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen en Maastricht. En dan die naam? Nederlands grootste componist én organist is tevens naamgever van het enige orkest waarin alle kwintetleden daadwerkelijk tegelijkertijd in hebben gespeeld: UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck.

Het kwintet bestaat uit: Sebastiaan Haverkate (Trompet), Sander Beens (Trompet), Hugo Pieters (Hoorn), Niels Jacobs (Trombone), Coen van den Bos ( Tuba) plus Jarick Bruinsma (Pauken/slagwerk) en Maarten Wilmink (Orgel)