Routekaart voor de Matthäus Passion -lezing Ben Coelman

zaterdag, 26 maart, 2022 - 19:30
Kosten: 
euro 7,50
Adres: 
Geert Grootehuis

Na twee jaar een extraatje!
Lezingen over de Matthäus Passion

Het is al een feestje op zich dat de Matthäus Passion in de Bergkerk doorgaat. Nu heeft de organisatie in maart en april ook twee lezingen georganiseerd. Een voor mensen die deze passie beter willen leren kennen en een voor de doorgewinterde bezoeker!

De bekende aria 'Erbarme dich’ raakt bij elke muziekliefhebber een emotionele snaar, maar waar gaat die aria eigenlijk over? Ben Coelman vertelt het op vrijdagavond 25 maart in Routekaart voor de Matthäuspassion. Aan de hand van de ontstaansgeschiedenis en vele bijzondere wetenswaardigheden schetst hij stap voor stap wat de bezoeker bij de uitvoering gaat tegenkomen aan de hand van beeld- en geluidsfragmenten. Ben Coelman is coördinator educatie van de Nederlandse Reisopera en programmeur Kamermuziek bij het Muziekcentrum in Enschede.

Veel over Bachs meesterwerk is ook in de huidige tijd nog niet duidelijk. In de lezing Over Bachs schouder vertelt Oude Muziekspecialist Jan Kleinbussink over de Matthäus Passion op woensdagavond 6 april. Welke stadia heeft het werk bij de totstandkoming doorlopen, hoe waren de groepen zangers en instrumentalisten precies samengesteld, hoe was de exacte opstelling bij de uitvoeringen onder Bachs leiding in de Leipziger Thomaskirche en hoe is de passie in zijn tijd door de kerkgangers ontvangen. Ook Jan Kleinbussink gebruikt in zijn lezing beeld- en geluidsfragmenten.

Vrijdag 25 maart 2022
Routekaart voor de Matthäus Passion - Ben Coelman
Woensdag 6 april 2022
Over Bachs schouder - Jan Kleinbussink
Tickets € 7,50
19.30 uur in het Geert Groote Huis
Lamme van Dieseplein 4 Deventer

De Matthäus Passion in de Bergkerk wordt uitgevoerd in de unieke Kruisopstelling die zo’n belangrijke rol heeft gespeeld bij de compositie van het werk van Johann Sebastian Bach.
Op 13, 14 en 15 april 2022, aanvang 18.45 uur.

www.matthauspassiondeventer.nl

Niet voor publicatie
Voor meer informatie of foto’s:
Ingrid van Bergenhenegouwen
Email ingrid@vbcommunicatie.com
Telefoon: 06 55306453