Consensus Vocalis: Schumann & Zoon - het gewicht van een naam

zondag, 2 oktober, 2022 - 15:30
Kosten: 
€ 22,50
Adres: 
Deventer Schouwburg, Leeuwenbrug 2, Deventer, 7411TJ
E-mail organisatie: 
Als je vader Schumann heet, wat kan jij de wereld dan nog nalaten? Felix zit in het sanatorium en schrijft brieven aan zijn moeder over zijn lot en de toekomst die hij nooit heeft gehad.

Consensus Vocalis, Belinfante Quartet, Matthijs van de Sande Bakhuyzen o.l.v. Béni Csillag
Muziektheater rond de compositie Felix und Clara van Jacques Bank.

Hij draagt de achternaam van de beroemde vader die hij nooit heeft gekend. Zijn al even beroemde moeder maakt tournee na tournee als concertpianiste. Wankelend onder die last zoekt hij zijn weg, als musicus, als dichter. Hoe verover je ooit je eigen plek in de geschiedenis? Als zulke voetsporen je zijn voorgegaan, wat kan jij zelf de wereld dan nog nalaten?

Zij maakt zich zorgen om haar benjamin. Heeft hij de kracht om violist te worden? Is zijn dichtwerk de naam Schumann waardig? Hoe moet ze hem behoeden voor de vloek van de middelmaat? Ze is altijd tegen alles opgewassen geweest. Na de dood van haar man heeft ze alleen haar zeven kinderen grootgebracht. Maar nu moet ze aanzien dat Felix door de tuberculose gesloopt wordt. Ze kan het niet.

Het theaterconcert volgt Felix tijdens een koortsige nacht in het sanatorium, waar hij de ene na de andere brief aan zijn moeder schrijft, op zoek naar de toekomst die hij nimmer had. Uitgeput wil hij tenslotte maar één ding. Naar huis. Naar haar.

Acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen geeft gestalte aan Felix Schumann.
Met het koor en het strijkkwartet als dynamische tegenspelers neemt hij de toeschouwer mee op zijn reis. De enscenering voert langs muziek die zijn lot markeert: een gezang dat zijn moeder in haar jonge jaren componeerde; het werk Felix und Clara (2005) van Jacques Bank en ten slotte een van zijn eigen gedichten, door Johannes Brahms op muziek gezet.

Over generaties heen reiken regisseur Mart van Berckel (27) en tekstschrijver Sophie Kassies (63) elkaar de hand om Felix Schumann tot leven te wekken.

Omdat ook de lichtste voetafdruk weegt.