Phion - Russische filmmuziek uit The Gadfly, Pique Dame en Othello

zondag, 6 november, 2022 - 14:30
Kosten: 
€ 30,-
Adres: 
Deventer Schouwburg, Leeuwenbrug 2, Deventer, 7411TJ
E-mail organisatie: 
Phion brengt spektakel van het witte doek. Onder leiding van Nikolai Alexeev spelen zij filmmuziek van de drie bekendste Sovjet-componisten; Sjostakovitsj, Chatsjatoerjan en Prokofjev.

De mooiste filmmuziek van Sjostakovitsj, Chatsjatoerjan en Prokofjev.

Phion duikt in de wereld van de films. Niet de glitter en glamour van Hollywood, maar de rijke filmtraditie van de Sovjet-Unie uit de vorige eeuw. Bij honderden werden ze gemaakt, vol romantiek, heldenmoed en een fikse scheut propaganda van het communistische regime. Het orkest speelt onder leiding van Nikolai Alexeev filmmuziek van de drie bekendste componisten uit de Sovjet-Unie.

Othello uit 1955 volgt in tekst letterlijk het toneelstuk van Shakespeare, waarbij regisseur Joetkevitsj de tragedie schitterend filmisch verbeeldt. De muziek van Chatsjatoerjan volgt dat op de voet. Intens is zijn verklanking van de hartstocht, jaloezie en wraak uit Shakespeares treurspel over Othello de Moor en zijn geliefde Desdemona.

Pique Dame, naar de novelle van Poesjkin, werd vanwege de censuur nooit voltooid, maar de filmmuziek van Prokofjev is wel bewaard gebleven. Het geeft perfect de benauwende sfeer weer van het verhaal over een man die zijn geluk in het kaartspel met de dood moet bekopen.

The Gadfly (de horzel) is een groots kostuumdrama over een Italiaanse patriot uit de negentiende eeuw die strijdt tegen de Oostenrijkse overheersing. De film zie je zelden meer, maar de muziek die Sjostakovitsj er voor componeerde is nog vaak in de concertzaal te horen, met als hoogtepunt de beroemde Romance.