Concert met Jan Kleinbussink op het Ibach orgel en sopraan Joalien van Houten.

zaterdag, 10 augustus, 2024 - 15:00 tot 16:00
Adres: 
Broederenkerk, Broederenstraat 20, Deventer

Orgelconcert door Jan Klein Bussink met sopraan Joalien van Houten.

Programma

1 Felix Mendelssohn (1809-1847) Bartholdy Sonata opus 65 no. 2 / c-moll/C-dur
- grave / adagio
- allegro maestoso / fuga (allegro moderato)

2. Theodor Berthold (1815-1882) koraalbewerking:
‘Herr, wie du willst, so schick’s mit mir’

3. Drie liederen voor sopraan en orgel:
a. Felix Mendelssohn Hirtenlied opus 57 no. 2
b. Anton Bruckner Der Mondabend WAB 200
c. Wolfg. Am. Mozart Abendempfindung an Laura KV 523

4. a Anton Bruckner Präludium C-dur WAB 129 (“Perger Präludium”)
b. Sigfrid Karg-Elert / JanKlb Episoden aus den ersten Satz von Bruckners Vierter Symphonie
c. Anton Bruckner Postlude d-moll WAB 126

5. Drie liederen voor sopraan en orgel
a. Johannes Brahmns Ständchen opus 14 no. 7
b. Anton Bruckner O du liebes Jesu Kind WAB 145
c. Antonin Dvořák Ave Maria opus 19b

6. Jozef Rheinberger (1839-1901) uit Orgelsonate no. 11 opus 148
deel 2 – Cantilene
deel 1 – Agitato allegro

Als organist en klavecinist heeft Jan Kleinbussink concerten verzorgd in Nederland, meerdere andere Europese landen, Noord-Amerika en Japan, zowel solistisch als continuospeler in the Amsterdam Baroque Orchestra olv Ton Koopman. Tevens is hij afgelopen jaren gedurende vier decennia verbonden geweest als cantor en organist aan de Grote of Lebuinuskerk hier in de stad Deventer. Een leven lang heeft hij onderzoek gedaan naar en zich gespecialiseerd in de muziek van de laat-renaissance en barok. Maar ook diverse richtingen in eigentijdse beeldende kunst en muziek hebben zijn belangstelling. Naast zijn verbintenis in Deventer was hij tevens als hoofd Oude Muziek, Orgel en Kerkmuziek verbonden aan het Kon. Conservatorium te Den Haag en begeleidde hij PhD/studenten aan de Universiteit Leiden. Jan Kleinbussink ontving meerdere onderscheidingen voor zijn werk als uitvoerend musicus, waaronder de Gulden Adelaar van de stad Deventer..

Hij is inmiddels aan de Academie der Kunsten/Universiteit Leiden verbonden voor het begeleiden van promovendi in het DocARTES-traject (doctoraal promotie in de Kunsten) en is zelf bezig met promoveren, naast het voortzetten van zijn werkzaamheden als musicus - organist, klavecinist en dirigent. Na 43 dienstjaren nam hij op 8 september 2013 afscheid als cantor-organist aan de Grote Kerk.

Joalien van den Houten zingt al van jongs af aan in verschillende oratorium- en kamerkoren. Door Wim Boer (Zeeland) en Harry van Berne (ArtEZ Zwolle) is Joalien opgeleid tot solist en sinds 2018 wordt ze gecoacht door Heleen Koele in Zwolle. Naast zingen houdt Joalien ervan om tekst, melodieën en stemmen bij elkaar te brengen en zo is ze als dirigent verbonden aan verschillende koren in Overijssel en Gelderland. In juli 2023 volgde Joalien de Kurt Thomas Cursus in Utrecht.

Joalien is initiatiefnemer en oprichter van Stichting ‘Magna Musica’. Voor deze stichting organiseert ze bijzondere concerten waarbij per project weer iets of iemand anders centraal staat. Zo komen schilderkunst, poëzie of basisschoolleerlingen in combinatie met muziek ruim aan bod.