Qasyoun Qartet Featuring Emine Bostançı

zaterdag, 30 april, 2022 - 20:30
Kosten: 
euro 18
Adres: 
Bibliotheek Stromarkt 18Deventer,

Het QASYOUN QUARTET is Nederlands jongste vluchtelingenensemble. De zusjes Shaza (16) en Jawa (24) vluchtten in 2015 naar Nederland, werden ontdekt in AZC Alkmaar en speelden reeds vanaf 1 januari 2016 mee in het Nieuwsjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble. Inmiddels traden de zusjes meer dan 30 keer op met het NBE. en waren ze te zien in het TV-programma Vrije Geluiden en op diverse festivals zoals in het Grachtenfestival en het Haarlemmer Houtfestival. www.speelman.nl/Qasyoun.

Het Quartet speelt hoofdzakelijk oriëntaalse muziek (Arabisch en Turks), zowel klassiek, als volks-, als populaire Arabische muziek (bijv. Umm Kultum). Zowel trage klaagliederen, als vrolijke en verdrietige liederen over de liefde, maar ook feestelijke dansmuziek. Bovendien speelt het trio nieuwe, eigentijdse composities van Jawa en Shaza Manla.

Biografie

Jawa, is één van de grotere muzikale talenten van Syrië. Ze trad op met gerenommeerde orkesten in Egypte, Libanon, Oman en Turkije. en kreeg les van de allergrootste ud-spelers.

Shaza is het jongere zusje van Jawa dat voor de qanun koos. Samen met haar oudere zus speelt Shaza in het ensemble Qasyoun, vernoemd naar de hoogste berg van Syrië.

Modar Salameh woont sinds 2014 in Nederland. Hij is drummer en percussionist en maakt deel uit van diverse Syrische ensembles in Europa. Daarnaast speelt hij in de Salsaband Sabroso. http://www.modar.nl/

Emine Bostancı is performer, componist, improvisator en academica en komt oorspronkelijk uit Istanbul, Turkije. Ze studeerde aan Codart Rotterdam en trad met haar kemence op in veel landen. Ze heeft uitgebreid studie gemaakt van zowel Turkse als Griekse klassieke (Ottomaanse) muziek.

https://eminebos.com
Video Grachtenfestival 2016: https://youtu.be/y9St926QUYo https://www.facebook.com/Orchestre-Partout-246541665548585/ Musicians for Syria: https://www.facebook.com/jawa.manla/videos/1032676030146320/